tirsdag 7. juli 2009

Oljefondet, forvaltning og bruk

Oljefondet, forvaltning og bruk.


Vi er ubegripelig heldige i Norge. Vi er så heldige å sitte på naturressurser som sikrer den norske stat og det norske folk enorme formuer.
I dag er det olje og gass det handler om. I morgen vil rent vann, store havområder og uberørt natur kunne gi tilsvarende inntekter og økt rikdom.

Men det er ikke likegyldig hvordan vi forvalter våre ressurser og pengene vi tjener på å realisere dem. Det er 3 forhold som krever høy grad av bevissthet:

1. Hvordan og i hvilket tempo ønsker vi å utnytte ressursene, og i hvilken grad kan vi sikre bærekraft i utnyttelsen av dem? Vi vet at olje og gass en gang tar slutt, men vann, vind og hav vil ved riktig utnyttelse kunne ha et ”evighetsperspektiv” over seg.

2. Hvordan forvalter vi inntektene på salget av våre ressurser? Hvordan skal vi sikre en nasjonal kontroll over de fornybare verdier som vi rår over?

3. Hvordan skal vi sikre at utnyttelse av en ressurs ikke er ødeleggende for andre ressurser eller for vårt miljø, vårt folk og vår framtid?

Hva så med alle pengene vi tjener på salg av våre ressurser? Denne formuen som alt har vokst seg stor og som gjennom fornuftig forvaltning vil kunne bli svært mye større.

Sittende regjeringer og storting har gjennom oljeeventyrets historie bestemt at det meste av avkastingen på denne formuen skal benyttes til å dekke et hull i det offentliges pensjonsforpliktelser.

DA mener at det er prinsipielt feil å benytte disse midlene til driftskostnader i vårt samfunn.
Vi aksepterer at det til en viss grad må drives ”nødhjelp” på et system som siden krigen ikke har tatt høyde for endringer i befolkningssammensetningen, men mener at vi innenfor statens driftsbudsjett må søke å bygge inn en økonomi og et pensjonssystem som er selvbærende.

DA vil at avkastningen fra Norges ressursfond ( altså olje-/pensjonsfondet), skal ha en firedelt fordelingsstruktur:

1. En minst mulig del skal benyttes til drift av vårt samfunn, altså pensjoner, og andre statlige og kommunale driftsbehov.

2. En del skal investeres i forskning og utvikling, en viktig forutsetning for et skapende samfunn i vekst og velstand.

3. En del skal investeres i en rask utbygging og forbedring av vår infrastruktur, med hovedvekt på hovedfartsårer og kommunikasjonsstrukturer.

4. En del skal forvaltes slik oljefondet har blitt forvaltet til nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar